Lichtsignaal

Sint-Maarten optocht Centrum Amsterdam 2015

Inhoud

Lichtsignaal

Het project ‘Lichtsignaal’ is een bijzondere cultuurbeleving voor de kleine en grote bewoners van de Amsterdamse binnenstad. Op 11 november laten kinderen hun licht(je) schijnen door deze buurt. Het project Lichtsignaal biedt kinderen en buurtbewoners de gelegenheid om gezamenlijk op een vreedzame manier het Sint-Maartenfeest te vieren, waarbij de nadruk ligt op delen met een ander.

 

Omschrijving van het project

Met het project willen wij kinderen uit Amsterdam de Sint-Maartentraditie op verrassende wijze laten beleven. Dit doen wij door creatieve workshops aan te bieden op basisscholen en in buurtcentra en een buurtdeeldiner te organiseren. Tot slot lopen wij een lampionnenoptocht door de binnenstad. De lampionnenoptocht begint achter de Hermitage in de Hoftuin bij gezellige vuurkorven. Onder begeleiding van muzikanten worden de kinderen daarna langs bijzondere plekken in de binnenstad geleid en eindigt de optocht op het plein van de Zuiderkerk.
Met de workshops leren de kinderen over de Sint-Maartentraditie en maken zij onder leiding van professionele kunstenaars prachtige lampionnen en leren zij nieuwe Sint Maarten liedjes van muzikanten. Het buurtdeeldiner wordt in samenwerking met de Voedselbank georganiseerd en biedt organisaties en buurtbewoners de gelegenheid elkaar te ontmoeten.

Vorig jaar hebben we dit als pilot met de gehele Sint Antoniusschool uitgevoerd. Zij waren heel enthousiast en doen ook dit jaar weer mee. Dit jaar willen we het project graag uitbreiden door meerdere scholen bij dit project te betrekken.

 

Door en voor wie wordt dit project mogelijk gemaakt?

Er wordt samengewerkt met basisscholen, ondernemers en buurtbewoners. Zonder hen zou dit project niet kunnen bestaan! Het project wordt verder mogelijk gemaakt door o.a. Stichting Communitas, Protestantse Diaconie Amsterdam,  muziekgezelschap Ludwig, muzikant Tommie Freke, Stichting Schoolbuurtwerk.

Doelgroep groep 1 tot en met 6 van basisscholen in Amsterdam (rondom centrum)
Tijdsduur Dit kan per school afgestemd worden
Periode Het project vindt plaats in november 2015. De data van de workshops worden in samenspraak vastgesteld en de optocht vindt plaats op 11 november in de avond.
Locatie in de school en rondom het Centrum van Amsterdam
Doelen
 • Een oude traditie opnieuw in gang zetten in samenwerking met de
  buurtbewoners, scholen en organisaties in de binnenstad.
 • Buurtbewoners en hun kinderen leren over de Sint Maartentraditie en kunnen
  deze op verrassende wijze beleven.
 • Kinderen ontplooien hun talenten op het gebied van handvaardigheid en muziek.
 • Buurtbewoners ontmoeten elkaar en maken kennis met organisaties die zich in de binnenstad bevinden.
Lesopzet
 • Les lampionnen maken voor de groepen 1 t/m 6 onder leiding van een
  kunstenaar, incl. materialen.
 • Een digitale muziek methode met nieuwe liedjes voor Sint Maarten.
 • Muziekles per klas om de liedjes live te oefenen onder leiding van muzikant
  Tommie Freke.
 • Uitnodigingen voor kinderen en hun ouders om naar de Hoftuin te komen.