Herdenken en vieren

Oorlog gezien vanuit het perspectief van kinderen

Inhoud

In iedere buurt zijn sporen van het verleden te vinden. Plekken die te maken hebben met herdenken en vieren. In dit project leren de leerlingen de geschiedenis achter deze plekken. Op veel van deze plekken staan monumenten. In het atelier van Nelson Carrilho leren kinderen over monumenten en hun symboliek. Door leerlingen meer te leren over de achtergronden van onder andere de Tweede Wereldoorlog en mee te laten denken over het thema herdenken en vieren hopen we dat ze meer begrip krijgen voor waarden en normen zoals vrijheid en democratie. Ook hun eigen ervaringen met dit thema komen aan bod.

Mogelijke excursies zijn: een monumentenwandeling in de Plantagebuurt, een gesprek met Salo Muller (overlevende WOII), een les van documentaire maakster Liefke Knol over de hongerwinter, een wandeling langs specifieke plekken uit de oorlog in de buurt rond de school etc.

Als verwerking maken de kinderen een herdenkingsmonumentje met iets dierbaars van zichzelf erin.

Doelgroep groep 7 en 8 BO – klas 1/2 VO
Tijdsduur 2 - 6 lessen van minimaal 1 uur tot maximaal 2,5 uur per les
Periode maart/april/mei
Locatie de buurt, de school en de plantagebuurt
Doelen
  • Leerlingen informatie geven over symboliek en monumenten
  • Leerlingen kennis laten maken met mensen die de tweede wereldoorlog meegemaakt hebben en op die manier laten ervaren wat een oorlog met kinderen kan doen.
  • Leerlingen de geschiedenis van hun buurt leren kennen.
  • Leerlingen laten zien hoe belangrijk het is in een democratisch land te wonen waar ieders geloof en achtergrond gerespecteerd wordt.
  • Leerlingen de kans geven hun eigen gevoelens op dit gebied te leren kennen, verwoorden en verbeelden (met behulp van kunst).
Lesopzet
  • Afhankelijk van de les gaat de klas in zijn geheel of in gedeeltes op excursie.
  • Ter voorbereiding en ter verwerking worden er verslagen gemaakt en/of kunstlessen gegeven.
  • Aan het eind van het project presenteren de leerlingen de opgedane kennis en is er een tentoonstelling van de producten, die zij gemaakt hebben.